[ISOC-wg Transp.] X projecten: wat vinden we ervan? Facebook aan banden/aansprakelijk stellen?

delaat op uva.nl delaat op uva.nl
Za Sep 22 10:59:45 CEST 2012


Beste mensen,

De meesten van jullie zal de gang van zaken rond Haren niet ontgaan zijn. Wat vinden we hier nu van? Ik ben er niet uit maar hier een paar losse gedachten:

- moet je nou die familie en dat kind verantwoordelijk houden als root cause? Zij hebben (on)bewust een kind laten spelen met tools en technologie met een potetieele verwoestende werking. Door de multiplicatie factor (broadcast) die in het fb systeem inherent zit kan een erg klein foutje enorme gevolgen hebben en je moet een kind niet met een handgranaat laten spelen.

- facebook dan? Die brengen dit soort tools uit met kennelijk dermate brakke checks dat dit type onbedoelde effecten kunnen gebeuren zonder dat 't kind een fatsoenlijke waarschuwing kreeg wat er ging gebeuren. Natuurlijk zijn we voor open communicatie en heeft fb en dergelijke een identieke rol gespeelt om noord afrikaanse lentes te veroorzaken, en daar vonden we het kennelijk toppie, dus nu niet zeuren? Ik denk dat facebook, dat een wapen zonder veiligheidpal in de handen van een kind legt, nogal wat heeft uit te leggen. Voeger hadden we "moderated lists" zodat de moderator kon ingrijpen bij onbedoelde of ondoelmatige postings, maar om verschillende redenen zijn de meeste technologieen met hoge multiplicatie factor unmoderated geworden.

- uiteraard moet je de relschoppers waar mogelijk opsporen (o.a. via facebook) en die aansprakelijk stellen. Dat zal waarschijnlijk nog niet meevallen wegens de masaliteit.

Kortom, hoe denken we hier over. Soortgelijke discussies spelen rond tor netwerken waar je ook heel aardige revolutionaire zaken in landen met onderdrukkende regimes kunt doen maar ook kinderporno netwerken runnen. Vinden we dat facebook een uitknop moet hebben? Vinden we dat Haren dan maar de prijs is die we betalen voor de vrijheid van facebook? In de US blijft de wapenwet overeind ondanks dat daar jaarlijks een paar Haren's mee omgelegd worden.

groet,
cees



Meer informatie over de Wg.internet-transparency maillijst